Craniosacralis kezelés

Ugrás az adott témához:

1. A Craniosacralis kezelés története és működése
2. A kezelés folyamata
3. Mikor ajánlott a kezelés?
4. Mit lehet érezni a kezelés alatt?
5. Hány kezelésre lesz szükség?
6. Saját tapasztalataimról

 

Íme egy rövid összefoglaló a kezelés lényegéről és hatásáról:

 

 

1. A Craniosacralis kezelés története és működése

A Craniosacralis kezelés dr. John E. Upledger (1932-2012) amerikai oszteopata orvos nevéhez fűződik. A módszer gyökerei azonban az 1800-as évek közepéig, dr. Andrew Taylor Still (1828-1917) és dr. William Garner Sutherland (1873-1954) amerikai orvosok munkásságáig nyúlnak vissza.

A craniosacralis módszer gyökerei az oszteopátiából származnak, melynek alapjait dr. Still fektette le 1874-ben. Az egészség alapjának a szövetfolyadékok (vér, nyirok, sejtközi folyadék) zavartalan áramlását tekintette, melyek a sejtek tápanyag és oxigén ellátásáért, illetve a salakanyagok eltávolításáért felelősek. Hitte, hogy a test szerkezetének és vérkeringésének helyreállításával a helytelen működés folyamatai által okozott betegségek folyamata megfordítható.

Az oszteopátia alapelvei, hogy a szervezet öngyógyító erőkkel és egészségmegőrző rendszerekkel rendelkezik, valamint a test olyan szövetszerkezetekből (fascia) áll, amelyek elválaszthatatlanul kapcsolódnak egymáshoz. Szemlélete holisztikus, a Test, a Psziché és a Lélek harmonikus egységét hirdeti.
A craniosacralis elnevezés a rendszer két végpontját alkotó csontok, a koponya (cranium) és a keresztcsont (sacrum) latin elnevezéséből ered.

A craniosacralis technikát dr. Still tanítványa, dr. Sutherland fejlesztette ki 1930-40 között. A módszer azon a felismerésen alapul, hogy az agy által termelt gerincvelői folyadék ritmikusan pulzál, amely minden csontban és kötőszövetben érzékelhető. Az agyi-gerincvelői folyadék többek között táplálja az agyat, támogatja az agyi funkciókat, tisztít és salaktalanítja az agy és a gerincvelő sejtjeit, támogatja a központi idegrendszert, ezáltal bármely működési zavara azonnal kihat az egész testre. Dr. Sutherland ismerte fel, hogy a koponyacsontok életünk végéig mozognak, és a szabad mozgásuk útjában álló blokk idővel fájdalomhoz és betegséghez vezet.

Dr. Upledger amerikai oszteopata orvos egy idegsebészeti műtét során találkozott először azzal a jelenséggel, hogy az agyat és a gerincvelőt körülölelő háromrétegű hártyarendszer folyamatos ritmikus mozgásban van. Ez a ritmus élesen elkülöníthető a szív és a légzés ritmusától. 1975-től orvosokból, anatómusokból, biomérnökökből álló kutatócsoportot hozott létre, akik tudományosan bizonyították dr. Sutherland felismerését, azt hogy a koponyacsontok nem egyesülnek szilárdan az újszülött kor elmúltával, hanem életünk során folyamatos, ritmikus mozgásban vannak. Az önálló ritmussal rendelkező élettani rendszer – amelynek része a koponya, az agy, központi és perifériás idegrendszer, a gerincvelő, az agyi-gerincvelői folyadék, kötőszöveti hártyák és a keresztcsont – craniosacralis rendszernek nevezte el.

A craniosacralis rendszer jelenti azt az élettani környezetet, melyben az idegrendszer él, fejlődik és működik. Mivel a rendszer a test minden szervével, szervrendszerével és alrendszerével közvetlen kapcsolatban van, így diszharmónikus működése nemcsak az agy és a gerincvelő, hanem az egész emberi szervezet szempontjából káros. A craniosacralis rendszerben felborult egyensúly hatással van a vérkeringésre, a légzésre, a csontokra, ízületekre, kötőszövetes lemezekre, mozgás-szervrendszerre, a nyirokkeringésre, az immunrendszerre, a hormonális folyamatokra, mentális képességeinkre és érzelmi állapotunkra is. Ugyanakkor ez fordítva is igaz, a terápiával mindezekre pozitív hatást gyakorolhatunk.

 

 

2. A kezelés folyamata

A kezelés lényege, hogy a testet fizikai manipuláció nélkül abba az állapotába segítjük, ahol természetes módon újrarendezi és gyógyítja önmagát. A célunk, hogy a kezelések hatására az öngyógyító, az immunrendszert és az idegrendszert támogató folyamatok elinduljanak és később a kezelő segítő jelenléte nélkül is állandósuljanak.

A kezelés fizikailag rendkívül gyengéd, finom érintéseket alkalmaz, fájdalmat nem okoz. A kezelés felöltözve (kényelmes, nem szoros ruhában) masszázsasztalon fekve történik. Olyan nagy hatékonysággal támogatja a test öngyógyulását, hogy életkortól függetlenül alkalmazható.
Az agykamrákban termelődő agyi-gerincvelői folyadék táplálja a központi idegrendszert, ami minden szervvel összeköttetésben áll, és működésükre hatással van. A finom érintések hatására a folyadék áramlása elindul, ezáltal a felesleges salakanyagok távozása is felgyorsul.

 

3. Mikor ajánlott a kezelés?

Mivel erőteljes pozitív hatást gyakorol a központi idegrendszerre, fejfájás, migrén, stressz, depresszió, pánikbetegség, szorongás és érzelmi problémák, krónikus fáradtság esetén különösen javasolt. Segíti a gyász feldolgozását is.

Álmatlanság, alvási nehézségek, központi idegrendszeri problémák esetén, az immunrendszer erősítésére, allergiák megszüntetésére, betegségekből való felépülésnél, legyengült állapotokban is hatékony.

A test a kezelés alatt rendkívüli módon ellazul, a tapasztalatom szerint még az alvás során elernyedt test is képes további feszültségektől megszabadulni. Emiatt derék-, hát-, gerinc- és nyakfájdalom, ízületi problémák, sport-sérülések esetén is ajánlott.

De hatékony lehet hormonális problémák, nőgyógyászati és menstruációs panaszok, cikluszavarok, továbbá emésztéssel, anyagcserével kapcsolatos problémák, reflux, gyulladásos bélbetegségek esetén.
Segítséget nyújt, hogy műtéti beavatkozás, szülés után a test mihamarabb visszatérjen optimális egyensúlyába.

Gyógyíthatatlan betegségek esetén pedig abban, hogy a test leépülése a lehető leglassúbb lefolyású legyen, és hogy a lehető legkevesebb fájdalommal járjon.

Továbbá:
• krónikus nyaki és hát problémák
• görcsös hasi fájdalom, kólika
• autizmus
• központi idegrendszeri rendellenességek
• ortopédiai problémák
• agyrázkódás, traumatikus agyi sérülések
• Alzheimer kór, demencia
• gerincvelő sérülései
• gyermekkori rendellenességek
• tanulási nehézségek
• krónikus fáradtság
• érzelmi problémák
• stessz okozta problémák, feszültség
• fibromyalgia, a kötőszövet egyéb elváltozásai
• állkapocsízületi problémák
• neurovascularis, vagy immunrendszeri eltérések
• poszt traumás stressz szindróma
• műtét utáni diszfunkciók esetén.

 

 

4. Mit lehet érezni a kezelés alatt?

A kezelés megélése szubjektív, egyénenként változó. A kezelt személyek olykor intenzíven élik át, ahogy a kezelés hatására a szövetek is rendeződnek, ezt önkéntelen, finom rángások jelzik egyértelműen. A kezelés során egy kiegyensúlyozott, rendkívül ellazult, relaxált tudatállapot élhető át, ami rögtön egy kiadós alvásban is végződhet. A mintegy 50 perces kezelést egy teljes éjszakai alvásnak is érzékelheti a kezelt személy, olyan erős lazító hatása van. Előfordul azonban, hogy sem testi, sem lelki megtapasztalás nincs, ettől függetlenül a kezelés hatása érezhető lesz.

Eddigi tapasztalataim szerint a kezelt személyek legtöbbször már az első kezelés során megérzik, ahogy az agyi-gerincvelői folyadék (liquor) áramlása beindul, volt, aki már először megtapasztalta a testét átjáró kifejezett hullámzó érzést is, amit én is ugyanúgy érzékelek. De az is megtörtént már a masszázsasztalon, hogy különleges színeket láttak, elfojtott érzelmek kerültek felszínre, illetve fennálló probléma megoldására született ötlet. A kezelés nem csak fizikai egészségünk megőrzésében, de szellemi és lelki fejlődésünkben is hatékony segítséget nyújt.

 

 

5. Hány kezelésre lesz szükség?

A test állapotától és a gyógyulási tendenciától függően jellemzően 2-5 kezelés hoz tartós változást, de a „tervszerű megelőző karbantartásként” havonta-másfél havonta javasolt egy kezelés az elért eredmény fenntartása, illetve az esetleg kialakuló egyéb rendellenes állapotok megelőzése végett.

 

 

6. Saját tapasztalataimról

A Craniosacralis kezelés rendkívüli finom és lágy eljárás, ami kiegyenlíti a test-lelki feszültségeket, az energiazavarokat, és az energiablokkok oldásával gyógyít. Éppen ebben a gyengédségben rejlik hatalmas ereje. Egy kis búvó patakhoz tudnám hasonlítani, ami a föld alatt tör utat magának, miközben arra készül, hogy minden erejét a felszínen egy hullám erejében összpontosítsa.

Nincs előre megírt recept arra, hogy ki mit fog átélni, érezni a kezelés során, tapasztalataim szerint azonban egy valami biztos: mindenkinek azt nyújtja, amire a legnagyobb szüksége van, és ott, ahol azt a leginkább igényli a teste vagy a lelke.

Például egy nagyon fázékony hölgy már a kezelés elején úgy érezte, mintha bekapcsolt volna alatta egy elektromos takaró, annyira átmelegedett a teste. Persze a szokásos lepedőn kívül nem volt alatta más. Egy majd’ 120 kg súly körüli férfi a kezelés alatt váratlanul jajgatni kezdett. Kiderült, hogy hetek óta fennálló csípőtájéki fájdalmai erősödtek fel a finom érintések hatására elindult agyi-gerincvelői folyadék keringése következtében. A fájdalma azonban teljesen meg is szűnt a kezelés végére.

Egy ötven év körüli férfi félig leszakadt bicepsszel érkezett hozzám, egyik térde is fájt. Térdének kezelése során kezdte érezni a bicepszének tompa fájdalmát, mivel a térd kezelése alatt elindult folyamatok a bicepsz területén is hatást gyakoroltak. Ha nem tapasztalta volna meg a bicepsze fájdalmát, el sem hitte volna, hogy történik vele valami. A kezelések hozadékaként a vércukorszintje is stabilizálódott, melyre akkor már másfél éve inzulint, majd gyógyszert szedett.

Egy hölgy pánikrohamot követően, erős szorongása miatt keresett fel. Három cranio és egy tibeti arc- és fejmasszázs kezeléseket követően a negyedik Craniosacralis kezelésen értük el az áttörést. Akkora már teljesen el tudott lazulni, és képessé vált megérezni, ahogy a testét átjárja a sejt szintű nyugalom. A feszültség távozását számtalan nagyobb és kisebb rándulás jelezte test szerte, az agyi-gerincvelői folyadék áramlásának lazító hatása az egész testében érezhető és látható volt.

Egy középkorú hölgy mindkét kézfejében a nagyujj ízületi porcának kikopásában szenvedett, amely a mindennapokban erős fájdalmat okozott és a munkavégzés (a számítógép egerének használata) során is akadályozta. Az orvos szerint két lehetősége volt: vagy tűri a fájdalmat, vagy egy műtét során átvágják az idegeket, ezzel a fájdalom érzete megszűnik. A hölgy egyik megoldásba sem szeretett volna beletörődni. Több fajta kezelés (Cranio, Lélekmasszázs-Holistic pulsing) előnyeinek kihasználása érdekében azokat felváltva alkalmaztuk, melyek hatására nemcsak a kézfejének fájdalma, hanem az ismeretlen eredetű könyökfájdalma is jelentősen javult. Ma már csak nagyon ritkán jut eszébe, hogy ilyen problémái is voltak, a karjai terhelhetősége is nagymértékben nőtt. Ezen kívül saját maga bevallása szerint a nála fiatalabb kollégáinál is jóval energikusabb, a munkát, amit újra képes szeretni, nem teherként, hanem kihívásként éli meg.

Egy ötvenes éveiben járó hölgy munkahelyi stressz okozta kimerülés és vállízületi blokk miatt 2 éve tartó folyamatos ízületi fájdalomban szenvedett. 5-6 kezelést követően az ízületi blokk megszűnt, karját feje fölé tudta emelni (addig csak vízszintesen volt képes maga elé emelni), a kezelések eredményét hónapok múltán is őrzi. Mára más sportolni is képes, amit előtte elképzelni sem tudott. Idegrendszere megerősödött, képes uralni a munkahelyén uralkodó stresszt, őrzi stabilitását.

Mikor egy másik hölgy felkeresett, akkor már másfél hónapja erős menstruációs vérzés kínozta. Elmondta, hogy ez máskor is előfordult nála, ezért korábban többször is átesett emiatt kisebb egészségügyi műtéten. Most azonban úgy döntött, hogy természetes módszerekkel szeretné megoldani a problémáját. A harmadik alkalommal vidáman arról számolt be, hogy a második kezelés másnapján már jelentősen csökkent a vérzés mennyisége, ami a következő kezelés időpontjáig állandósult.

Számomra érdekes megtapasztalni, hogy mennyire különböző helyeken vagyunk képesek tárolni a feszültséget a testünkben. Egyszer például egy hölgy lapockái szó szerint önálló életre keltek a kezeim között, mivel ő ezen a területen tárolta a stresszt. Egy fiatalember az állkapocscsontjaiban rejtegette az agresszióját, mikor azt a részt kezeltem, mintha két malomkő dolgozott volna ellentétes irányba, pedig a csontok látszólag mozdulatlanok voltak. Nemhiába rejtőznek memóriasejtek az állkapocscsontban, amik információkat, emlékeket tárolnak, és hatásukra akár az éjszakai fogcsikorgatás jelensége is felléphet. De találkoztam már a rekeszizomba rejtett feszültséggel is. Amikor oldódott, az olyan erejű volt, hogy még engem is magával ragadott úgy, hogy az áramlás irányával megegyezően én magam is ringani kezdtem.

Többen is beszámoltak arról, hogy a kezelés alatt olyan különleges kék színt látnak, amit addig még soha nem tapasztaltak, vagy vízzel, víz alatti barlanggal kapcsolatos képek jelentek meg nekik. A víz pedig maga a megtisztulás jelképe, jelzi, hogy testük-lelkük elindult a tisztulás útján.

Minden ember más, mindenki más gondokkal küzd, éppen ezért nincs két egyforma kezelés és nincs két egyforma élmény sem. Az nem garantált, hogy mindenki érzi, mi történik a kezelés alatt, hiszen nem vagyunk egyformán érzékenyek. Az azonban biztos, hogy a kezelés hatására megmutatkozó jótékony változásokat már mindenki érzi.

Kapcsolodó linkek:
Kineziológiai kezelés
Acces Bars